Chiulasa

Operatiile necesare reconditionarii chiulaselor:

Spalarea:

Dupa demontare se face curatirea chiulasei cu produse dizolvante.

Diagnosticarea:

Urmeaza controlul vizual pentru depistarea defectiunilor care pot fi: stirbituri, neetanseitati, fisuri, ciupituri sau sufluri pe suprafetele laterale, suprafetele interioare ale ghidurilor supapelor si locasurilor lor, uzura scaunelor de supape si locasurilor lor, deteriorarea orificiilor filetate.

Cu ajutorul riglelor si lamelelor calibrate se determina deformarea suprafetei de contact cu blocul motor, a suprafetelor de montaj a colectoarelor de admisie si evacuare si capacului culbutorilor; de asemene se verifica starea si volumul camerei de ardere prin umplere cu ulei, uzura filetelor pentru locasurile bujiilor, starea suprafetei de asezare a injectorului.

Rectificare supape si scaune:

În functie de gradul de uzura, conditionarea poate fi facuta prin rodare, prin rectificare sau frezare si rodare si prin înlocuirea scaunului de supapa.
Rodarea se face cot la cot între supapa si scaunul supapei în prezenta unei paste abrazive. Procesul se poate considera încheiat când pe suprafata de etansare a scaunului apare un inel circular de culoare mata neîntrerupt care are aceiasi forma si pe talerul supapei.
În cazul unor uzuri mari sau urme de coroziune scaunul supapei se rectifica utilizând dispozitivul de rectificat peg10, dupa care se face rodarea.
Când chiulasa este prevazuta cu scaune detasabile suprafata de etansare se rectifica sau în cazuri extreme, scaunele se înlocuiesc cu altele noi si apoi suprafata de asezare se rodeaza cu supapa.
În finalul acestor operatii de reconditionare se face o verificare a etanseitatii supapei pe scaunul sau.

Dispozitivul de rectificat scaunul supapelor, PEG10

Rectificare supape

Masina de rectificat supape.

Supapele au aluminiu depus pe ele, ca urmare a topirii pistonului. A fost necesara rectificarea acestora pentru a indeparta aluminiul, dar si pentru a indrepta suprafata de pasuire.

Inlocuiri de semeringuri:

Inlocuiri ghidaj supapa:

Comments are closed.